Menu

Nieuws


 

Gratis fittest en valrisico inventaristie op donderdag 3-10-2024


Valpreventie    IK STA STERK 
 
Zoals jullie vast al hebben vernomen zet de overheid sinds 2023 groot in op valpreventie onder ouderen. Vallen heeft vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Jaarlijks belanden ruim 100.000 65-plussers op de spoedeisende hulp ten gevolge van een val. Door goed in beeld te hebben wat het risico op een val kan verminderen kunt u hier zelf iets aan doen.

In Gorredijk wordt op donderdag 3 oktober, in het kader van “ik sta sterk” , een gratis fittest en valrisico inventarisatie aangeboden voor alle 65+ inwoners. Zet deze datum alvast in de agenda, meer info volgt. 
    
Er kunnen nu al valpreventietrainingen worden gevolgd. Voor vragen of aanmelding kunt u contact opnemen met ons of met fysiotherapie de Praktijk  (0513- 436738).

Blijven bewegen is zeker goed om sterk te blijven staan. Op de website van team FRL Opsterland staan de beweegmogelijkheden voor senioren in de buurt.
https://beweegteamopsterland.nl    Beweegaanbod-Opsterland-senioren
Gratis fittest en valrisico inventaristie op donderdag 3-10-2024

Joris: Master in de Geriatrie fysiotherapeut

Joris heeft zijn Master in de Geriatrie Fysiotherapie behaald.

Hij werkt volgens de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken. De geriatrie fysiotherapeut richt zich op verbetering en behoud van gezondheid, zelfredzaamheid, participatie en kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen of ouderen die het risico lopen kwetsbaar te worden.

Joris: “Ik vind het belangrijk om samen met de patiënt te kijken naar de mogelijkheden voor een optimaal herstel en hem/haar hierin zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden. Een actieve benadering en de doelen van de patiënt staan hierin centraal”. 
Joris: Master in de Geriatrie fysiotherapeut

Hieke is vanaf heden ook: Voetentrainer!

Hieke heeft dit jaar de 2-jarige opleiding "voet en houding" afgerond en is nu een erkend voetentrainer.

Hieke: “Ik zie bij ouderen heel veel voetproblemen, meestal gerelateerd aan een slechte balans en houding. Nu heb ik geleerd hoe ik middels het trainen van de voeten onder andere het valrisico kan verminderen”. Het is belangrijk om bij problemen aan voeten en/of houding bewust te gaan oefenen om op latere leeftijd problemen te voorkomen. Ook mensen met chronische rugklachten hebben vaak baat bij voet- en houdingstraining.

Blijf goed in beweging!

Tips voor mensen met mobiliteit- en balansproblematiek

Met deze adviezen van Parkinsonfysiotherapeut Maarten Nijkrake (Radboudumc)
blijft u goed in beweging!


Maarten ziet vooral patiënten met mobiliteit- en balansproblematiek. Ze hebben moeite met lopen, zich verplaatsen, opstaan uit een stoel, in en uit bed stappen, omdraaien in bed en ze vallen regelmatig. Hij heeft verschillende tips om dit soort dingen net wat makkelijker te doen. Zonder dat het fysiek te belastend is voor de patiënt of de partner of mantelzorger.

Tip 1: Stap voor stap, met aandacht

“Parkinson maakt gewoonlijk automatische bewegingen trager, kleiner en laat ze haperen. Hoe complexer de beweging, hoe eerder hiermee problemen ontstaan. Een truc voor de aansturing, zodat de beweging weer vanzelf gaat, is bewust bewegen.

De aandacht verhogen, stap voor stap bewust de beweging maken. Omdraaien in bed kun je in stukjes hakken zoals lettergrepen: knie buigen, billen optillen, knie laten vallen, romp mee, schouders mee. Dat lukt dan beter, zonder tijdsdruk.”

Tip 2: Strepen plakken, ritme aanhouden, bewust stappen

“De jeugd kan lopend een smartphone bedienen. Voor een Parkinsonpatiënt is dat een te complexe arm-handtaak: die staat stil, kan een taak tegelijk. Bij afwassen vergeet een Parkinsonpatiënt de aandacht voor zijn houding en verliest de balans of blijft als aan de grond genageld staan door freezing.

Een truc om beter te kunnen lopen, is gebruikmaken van een prikkel in de omgeving of een die je jezelf geeft. Ritmische cues helpen: een ritme aanhouden of lopen op muziek. Of strepen op de vloer plakken en bewust over een streep heen lopen. Vaak komen patiënten op asfalt niet vooruit, maar zijn ze via een zebrapad zó aan de overkant. ‘Stiekem’ op de passen van een partner lopen, gebruikmaken van het tegelpatroon op straat zijn ook goede trucs. Traplopen gaat vaak beter – mits een patiënt geen balansproblemen heeft – omdat je dan al bewuster stappen zet.”

Tip 3: Kies een vorm van beweging die aansluit bij uw persoonlijke interesse

“Het is voor mensen met Parkinson goed om zo actief mogelijk te bewegen. Nou voldoet de helft van de gezonde Nederlanders al niet aan de norm voor gezond bewegen. Bovendien gaan mensen door Parkinson in het algemeen ook minder bewegen.

Tai chi, de Chinese oorspronkelijke vechtkunst waarbij je de bewegingen langzaam en ontspannen moet uitvoeren, is heel goed. Wie echter niks heeft met de spirituele kant hiervan, kan beter fietsen. Kies dus voor een sport of bewegingsvorm die past bij uw persoonlijke interesse.”

Tip 4: Plan uw beweegmomenten en houd rekening met uw energieniveau

“Bewegen heeft een positief effect, maar veel patiënten zijn mentaal en fysiek vermoeid. Hun dagelijkse activiteiten, zoals werken en/of zorgen voor een gezin, kosten veel energie. Sporten/bewegen moet praktisch zijn: kijk waar dit in uw dagritme is in te passen. Leest u altijd om 10.00 uur de krant, pak uw beweegmoment dan daarvoor of daarna. Plannen is verstandig, anders schiet het er snel bij in.”

Tip 5: Maak kortere blokjes van intensieve beweegmomenten

“Vijf keer per week 30 minuten bewegen kan naarmate de ziekte vordert te intensief zijn. Maak er dan vijf keer een blokje van 10 minuten per dag van. Meerdere blokjes per dag mogen altijd. De ervaring is dat een fietsbeweging gemakkelijker gaat dan lopen, omdat passen kleiner en trager worden, gaan haperen. Tot ver in de ziekte kunnen patiënten pedalen ronddraaien. In verband met balansproblemen echter niet in het verkeer! Dan is een hometrainer of stoelfiets een optie.

Beweegt u wel intensief, zodat uw hartslag omhoog gaat. Doet u dat zeker vijf dagen per week; een keer per week fysiotherapie is niet voldoende. Tuinieren geldt wel als intensief bewegen, licht huishoudelijk werk zoals afwassen of strijken niet. Probeert u de beweging vooral uit wandelen, traplopen of fietsen te halen.

En doseer goed: bij iemand van 80 gaat Parkinson meestal sneller dan bij iemand van 65 jaar. Dat is niet beïnvloedbaar, bewegen daarentegen heeft u wél zelf in de hand.”
 

Vacature / word jij onze nieuwe medewerker?

Ben jij een geriatrie geschoolde fysiotherapeut en op zoek naar een nieuwe uitdaging?  

Wij zijn een kleine geriatrie gespecialiseerde, eerstelijnspraktijk, met werkgebied Gorredijk en omstreken. Wij bieden jou een passende, flexibele baan met marktconform salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Heb je interesse? Bel of mail ons dan gerust om een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek. Meer informatie over onze praktijk is te vinden op onze website, www.loefbiter.nl
Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen.

-        Geriatrie geschoold of in opleiding
-        Eerste lijns praktijk
-        Flexibele werktijden minimaal 16 uur
-        Uitdagende werkplek
-        Gorredijk en omstreken

 
Bist do in geriatry opliede fysioterapeut en op syk nei in nije útdaging? Wy binne in lytse geriatry spesjalisearre, earsteline praktyk, mei wurkgebied Gerdyk en omkriten. Wy biede dy in passende, fleksibele baan mei in merkkonfoarm salaris en oantrekelike sekundêre arbeidsbetingsten. 
Ynteresse? Fiel dy frij om in ôfspraak te meitsjen foar in frijbliuwend petear. Mear ynformaasje oer úse praktyk is te finen op ús webside, www.loefbiter.nl
Wa wit kinne we wat foar inoar betsjutte.

Beweeg ik voldoende?

Het is algemeen bekend dat bewegen goed is voor lichaam en geest. Het heeft een positief effect op de gezondheid en het helpt chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, te voorkomen. Maar wanneer beweeg je voldoende? Hiervoor is in 2017 door de gezondheidsraad een beweegrichtlijn opgesteld;
150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning (zie Figuur 1).

Door te voldoen aan deze beweegrichtlijn kunnen er verschillende gezondheidseffecten behaald worden, zoals een verbetering van spierkracht en conditie, een lager valrisico en een vermindering van de kans op botbreuken. Tevens heeft bewegen een positief effect op het geheugen (Gezondheidsraad, 2017).


Parkinson oefengroep Gorredijk

Sinds kort hebben we versterking van Julia gekregen. Zij is een enthousiast persoon welke een duidelijke meerwaarde heeft tijdens de groepstraining. De Parkinson oefengroep wordt wekelijks op maandag van 09:45 to 10:45 uur in De Skans gegeven.

Mocht u belangstelling hebben en een keer willen kijken, dan kunt u zich wenden tot Hieke 06-28862681.

Zorgvergoedingen

Wordt u fysiotherapie vergoed? Heeft u een verwijzing nodig?
Kijk op zorgvergoeding en u bent op de hoogte.

https://zorgvergoeding.com/consument

Trillende sokken tegen Parkinsonverschijnselen

Ben of ken jij iemand met de ziekte van Parkinson? Dan zijn we naar jou op zoek! Medisch Spectrum Twente onderzoekt samen met het RadboudUMC of trillende sokken bevriezen van het lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen verminderen. Door mee te doen aan het onderzoek draag je bij aan meer kennis over de behandeling van bevriezen van het lopen bij de ziekte van Parkinson.

https://www.mst.nl/p/trillende-sokken-tegen-parkinsonverschijnselen/

Valpreventieweek

De jaarlijkse Valpreventieweek is van 28 september t/m 4 oktober. In deze week besteed VeilighiedNL samen met landelijke partners (waaronder KBO/PCOB, BuurtzorgNL en KNMP) en lokale (zorg)professionals door het hele land aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie.

Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem bij ouderen. Gemmideld elke vijf minuten komt een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval.
 
Valpreventieweek

Joris start met geriatrie fysiotherapie opleiding

Al een aantal jaar ben ik binnen De Loefbiter met veel plezier werkzaam als fysiotherapeut. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan met de ouder wordende mens en de daarbij behorende ziektebeelden. Ik zie het als een uitdaging om samen met de patiënt naar een specifiek doel toe te werken.
Om mij nog verder te specialiseren in deze doelgroep, ben ik in september jl. aan de opleiding tot Geriatrie fysiotherapeut begonnen in Amersfoort. Dit is een 3 jarige master opleiding van de SOMT University of Physiotherapie.

Joris

Blijf in beweging



Thuisbehandeling in de periode van de Coronacrisis

In tijden van Corona: Criteria om te behandelen.
  • Patiënten worden alleen behandeld bij medische noodzaak. 
  • Voorafgaand aan de behandeling, met de patiënt samen de interventie doorspreken met de daarbij behorende hygiëne maatregelen. 

Protocol: Thuisbehandeling fysiotherapie De Loefbiter
  • Bij binnenkomst en vertrek wassen wij onze handen (20-45 seconden) 
  • Wij vragen u vriendelijk om ten tijde van de thuisbehandeling geen ander bezoek aanwezig te hebben in huis.
  • Wij behandelen enkel functioneel aan huis, En nemen hierdoor geen koffie of thee aan (hoe gezellig wij dat ook vinden).

Werkwijze tijdens de behandeling
  • Mocht de aard van de behandeling het toelaten, dan proberen wij de a 1,5meter afstand in acht te nemen. (Veiligheid blijft natuurlijk altijd voorop staan! ). 
  • Na een hands-on behandeling (massage/mobilisatie) wassen wij direct onze handen.  
  • Gebruikte oefenmaterialen en overige behandelapparatuur die worden gebruikt tijdens de behandeling. Worden na afloop direct gedesinfecteerd. 

Veilig naar de fysiotherapeut in de periode van de Coronacrisis

Veilig naar de fysiotherapeut. Dat doe je zo:   
 
Sinds vrijdag 1 mei kunnen we weer voorzichtig opschalen met het behandelen van patiënten in de praktijk, wel nog onder omstandigheden die anders zijn dan je gewend bent. Zo maken we in eerste instantie alleen afspraken op afstand, via de telefoon. Naar aanleiding van dat gesprek bepalen we de vervolgstappen. Als jij, of iemand in jouw gezin, symptomen heeft van corona dan zullen we bijvoorbeeld beeldbellen of stellen we het even uit. Als het voor jouw zorg noodzakelijk is, en het ook veilig en verantwoord kan, plannen we wel een behandeling in de praktijk of zo nodig aan huis.

Op de Praktijk is het belangrijk  dat we ons samen houden aan de hygiëneregels:
  • Geen handen schudden . . . .   we ontvangen je met een glimlach
  • Neem je eigen badhanddoek en waterflesje mee
  • Was je handen voor en na de afspraak/ ontsmet je handen voor en na de afspraak
  • 1 persoon per fysiotherapeut dus kom alleen binnen.
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Houd 1,5 meter afstand van andere patiënten
  • Bij griep of andere luchtwegklachten kom je niet
  • Kom niet te vroeg voor de afspraak en ga direct na de behandeling naar buiten.
  • Het toilet liever niet gebruiken en anders melden bij de behandelend fysiotherapeutNadat je geweest bent ontsmetten we behandeltafel, stoel en deurklinken. Dus alles is ook voor jouw bezoek schoongemaakt.

Als het nodig is, maakt de fysiotherapeut gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Mogelijk vragen we jou ook om een mondkapje te dragen. In de praktijk houdt iedereen zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Volg de aanwijzingen in de praktijk.
Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: jouw fysiotherapeut vertelt je welke fysiotherapeutische zorg mogelijk is. We vertrouwen erop dat je begrip hebt voor de maatregelen.
 
P.S voor een behandeling aan huis hebben we een apart protocol, passend protocol.
 

Nederland in Beweging

Via deze link komt u op de site van Nederland in Beweging. Een echte aanrader om mee te doen!

https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/nederland-in-beweging/

Corona virus

Aanstaande vrijdag om 16:00 uur wordt er een uitzending gemaakt, geheel gewijd aan de relatie tussen het Corora virus en de ziekte van Parkinson/ parkinsonisme. Chantal Bleeker van de afdeling Infectieziekten van het Radboudumc zit aan tafel, evenals fysiotherapeut Maarten Nijkrake (die veel verstand heeft van ademhalingsproblematiek bij Parkinson), Jan Lantink (voorzitter van de Parkinson Vereniging) en Bas Bloem.
We willen geinteresserden vragen om tevoren al vragen in te dienen via de Facebookpagina van ParkinsonTV (http://bit.ly/2vvIsFL) zodat we deze goed kunnen bespreken in de live uitzending. 

https://www.linkedin.com/posts/bas-bloem-4530777_parkinsontv-corona-covid19-ugcPost-6646039998145585152-4KBm

Corona virus

We voelen ons verantwoordelijk voor de gezondheid van onze patiënten en medewerkers. Daarom volgen wij de richtlijnen op van het RIVM en de overheid. Om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, staken wij al onze werkzaamheden tot het moment dat de overheid aangeeft dat het weer veilig is.
We wensen alle ouderen en kwetsbaren  bij deze  heel veel sterkte  voor de komende weken. 
Het team van Fysiotherapie de Loefbiter
Joris, Jet en Hieke

Corona virus

Volgens de laatste ontwikkelingen hebben wij besloten om de fysiotherapie afspraken te annuleren. 

Voetentraining: hallux valgus 1

Hierbii 4 goede oefeningen als je een hallux valgus hebt. Succes met oefenen!

Open het PDF document

Neurologienetwerk regio Drachten

Interessante site van het neurologienetwerk regio Drachten om een kijkje op te nemen. Er staat veel informatie betreffende diverse neurologische aandoeningen.

Neurologienetwerk Drachten

SOARCH OER DE TAKOMST: Kunst en cultuur in strijd tegen Parkinson

Soarch oer de takomst, takomst fan de soarch.

Parkinson is de harst groeiende hersenziekte van deze tijd.
Eyeopeners om helpend te zijn is kunst, dans en muziek.
Sterke aanrader is om het filmpje te bekijken en om er iets mee te gaan doen.

Link naar video op Youtube

Nieuw teamlid Bas

Sinds kort zijn we een samenwerking aangegaan met Bas Tellinga. Hij geeft ondersteuning aan de bewegingslessen van De Loefbiter. Om meer over hem te lezen kunt u naar "ons team" gaan, hier heeft hij zichzelf voorgesteld.

Ons Team - Bas Tellinga

Voetentraining

Bekijk maandelijks de nieuwe voetoefeningen op onze site. Deze zijn te vinden bij Specialisaties-Preventie.  

Artikel in Sa! Placemat met advies voor ouderen

Ouderen denken vaak dat ze minder hoeven te eten, ze werken immers niet meer. Toch is ook voor deze doelgroep gevarieerde en volwaardige voeding en voldoende bewegen van groot belang. Een speciaal ontwikkelde placemat met informatie helpt een handje bij gezond ouder worden.

Neem nou eiwit, stelt diëtiste Minke Elzinga. “Hieltyd mear âlderen bliuwe thús wenjen. It falt op dat se eins allegear te min aaiwyt ite.” Die eiwitten zijn juist nodig om spieren in actie te houden. Op de placemat wordt duidelijk dat iedere maaltijd twintig gram eiwit moet bevatten. “In soad âlderen ite moarns net mear as in beskútsje mei sjem en in bakje tee. Mar dat is mar ien gram aaiwyt.”

De placemat is bedoeld als bewustwording, vertelt Esther Zeemans, praktijkondersteuner Ouderen bij huisartsenpraktijk De Kompe. “Mensen denken dat ze goed en gezond eten en voldoende bewegen. Met de placemat bieden we hen een advies om de eigen gezondheid te verbeteren. Vaak reageren ouderen verbaasd over de hoeveelheid die ze eigenlijk moeten eten en hoeveel ze moeten bewegen om bijvoorbeeld het risico op vallen te verkleinen.”

Vicieuze cirkel

“Minsken komme by ús as der al problemen binne.” Voorkomen is beter, stelt Hieke van der Veen van fysiotherapie De Loefbiter. Vijf belangrijke balans- en krachtoefeningen zocht ze uit voor op de placemat. “Hoechst net te sporten, de oefeningen bin hiel ienfâldich. Kinst it gewoan thús dwaan.” Daarnaast elke dag voor de maaltijd een blokje om, iedere oudere zou dat eigenlijk moeten doen. “Mei te min beweging komst yn in fisieuze sirkel, doarst net mear en giest noch minder bewegen.”

Minke, Esther en Hieke werken al langer samen om de kwetsbare ouderen in de regio Gorredijk op de been te houden. Samen bedachten ze de placemat ter ondersteuning. Esther: “We willen ouderen stimuleren om zelf de regie te houden. Gevarieerd, volwaardig en bewust eten helpt daarbij.” Een minder goed voedingspatroon ontstaat vaak sluipenderwijs, zegt Minke. “Dan tinke se dat se al hiel wat ite, mar is dat dochs te min.” Het fabeltje van maar één ei per week vanwege het cholesterol, verwijst ze naar de prullenbak. “Alle dagen in aai is prima.”

Neerwaartse spiraal

De meeste maaltijdservices leveren volwaardig eten. “Mar der bin minsken dy’t twa dagen mei ien miel dogge”, weet Minke. “En dat is allinne mar it waarm iten, je moat ek goed op de rest fan it iten lette.” Esther: “De neerwaartse spiraal, als gevolg van afname van essentiële voedingsstoffen, brengt ouderen uit balans.” Te weinig eten kan meerdere klachten veroorzaken, zoals vaak koud voelen, vermoeidheid en neerslachtigheid. “Bewegen werkt eetlustbevorderend.”

De placemat wordt via het eigen netwerk van Esther, Minke en Hieke in Gorredijk en omstreken verspreid onder (kwetsbare) ouderen. De placemat is ook af te halen bij De Kompe (Burgemeester Selhorststraat 12), fysiotherapie De Loefbiter (Jodocus Heeringastraat 2) en in de bibliotheek.

Foto: Sietse de Boer
Tekst:Renske Woudstra
Artikel in Sa!        Placemat met advies voor ouderen

Gespecialiseerde ParkinsonZorg

Parkinsonpatiënt beter geholpen met gespecialiseerde fysiotherapie
Aanpak ParkinsonNet: minder complicaties én kostenbesparend


Gespecialiseerde ParkinsonNet fysiotherapie leidt tot betere zorg tegen minder kosten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van zorgverzekeraar CZ en het Radboudumc  waar, bij meer dan vierduizend parkinsonpatiënten, gekeken is naar hun declaraties gedurende drie jaar. De gespecialiseerde fysiotherapeuten hoefden minder behandelingen te geven, terwijl de patiënten minder complicaties kregen. Ook waren de zorgkosten aanmerkelijk lager. De resultaten van het onderzoek verschijnen op 13 december in The Lancet Neurology.

Specifieke expertise

Er is toenemend bewijs dat parkinsonpatiënten baat hebben bij paramedische zorg, zoals fysiotherapie of ergotherapie. Het behandelen van mensen met Parkinson vergt specifieke expertise van de behandelaars. Zorgverleners die zijn aangesloten bij het landelijke ParkinsonNet hebben deze expertise. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek bleek dat de ParkinsonNet aanpak leidt tot betere zorg tegen lagere kosten. De meerwaarde van deze aanpak op de lange termijn en in de dagelijkse praktijk was echter niet bekend. Zorgverzekeraar CZ nam daarom het initiatief voor een analyse van zorgdeclaraties onder 4.381 patiënten gedurende 3 jaar.

Minder vaak complicaties 

Uit dit onderzoek blijkt nu dat patiënten die behandeld worden door een gespecialiseerde fysiotherapeut minder vaak complicaties hebben zoals botbreuken, en ook minder vaak worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook was er een tendens tot een lagere sterfte bij gespecialiseerde behandeling. De kosten van deze gespecialiseerde fysiotherapie waren niet hoger, maar juist lager. Gemiddeld declareerden de patiënten bijna 400 euro per jaar minder voor gespecialiseerde behandeling dan voor reguliere behandeling. De totale zorgkosten (dus inclusief de medisch specialistische zorg) lagen zelfs gemiddeld 530 euro per jaar lager per patiënt, omdat ziekenhuisopnames werden voorkomen. Voor heel Nederland komt dit neer op een geschatte jaarlijkse besparing van ruim 11 miljoen euro.

Resultaten

Onderzoeker Jan Ypinga van CZ is blij met de resultaten: “Niet eerder is onderzoek naar dit onderwerp gedaan onder zo’n grote en representatieve groep, over meerdere jaren. We hebben nu voor het eerst inzicht in de impact van gespecialiseerde behandeling in de alledaagse praktijk. Ik ben blij dat is aangetoond dat patiënten met gespecialiseerde fysiotherapie minder last krijgen van complicaties, zoals botbreuken door een val. Voor mensen met parkinson is dit echt goed nieuws. En het stelt patiënten en verwijzers in staat om een duidelijke keuze te maken voor kwaliteit van zorg.’

Inzicht in de meerwaarde

Hoogleraar Bas Bloem van het Radboudumc benadrukt het grote belang van specialisatie voor een complexe aandoening als de ziekte van Parkinson: “Deze analyse van zorgdeclaraties geeft op geheel nieuwe wijze inzicht in de meerwaarde van ParkinsonNet, maar dan in de echte dagelijkse praktijk. De bevindingen benadrukken eens te meer dat mensen met parkinson het verdienen om behandeld te worden door een expert die veel verstand heeft van deze ingewikkelde ziekte, en die goed op de hoogte is van de allerlaatste inzichten.”
Gespecialiseerde ParkinsonZorg

Danslessen voor parkinsonpatiënten

Meer danslessen voor parkinsonpatiënten!

Ook in Drachten, Heerenveen, Dokkum, Bolsward, Sneek en Harlingen komen danslessen voor Parkinsonpatiënten. Dat is mogelijk dankzij een provinciale subsidie van 60.000 euro. Tot dusver werden alleen in Leeuwarden lessen georganiseerd. Die trokken achttien deelnemers.

De danslessen zijn een initiatief van de Stichting Parkinson in beweging. Een dansleraar en een fysiotherapeut hebben de lessen samen ontwikkeld. Onderzoek heeft aangetoond dat de patiënten zich door het dansen beter voelen. Nu de lessen op meer plekken worden gegeven, zijn extra docenten nodig. Die krijgen daarom eerst een speciale training.
Danslessen voor parkinsonpatiënten

Nieuwe Locatie Oefengroep Parkinson Gorredijk

Vanaf 11 januari 2017 oefent de Parkinsonoefengroep Gorredijk op een nieuw adres:

School Loevestein
Berend Wapstra strjitte 1
8401 NN Gorredijk

De oefentijden zijn van 14:00 tot 15:00.

De Parkinsonoefengroep is voor iedereen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. 

Onderzoek, o.a. uitgevoerd door de V.U. in Amsterdam heeft uitgewezen dat meer bewegen en gerichte oefentherapie in groepsverband een positieve uitwerking hebben op het functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson. 
Ook dragen het oefenen in groepsverband en het daarna samen zijn bij tot een verbetering van  kwaliteit van leven, beter inzicht in het ziekteproces en prettige sociale contacten. 

De oefengroep wordt op dit moment begeleid door Hieke en Sjoerd. Voor meer informatie bel 06 28 86 26 81
 

OTAGO valpreventieprogramma

Hieke heeft de OTAGO-opleiding met succes afgerond en is nu gecertificeerd OTAGO instructeur. 

Het OTAGO valpreventieprogramma houdt het volgende in.

Doel
Het doel van het Otago oefenprogramma is het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Door middel van verbetering van spierkracht en evenwicht.

 Doelgroep
Zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is ook zeer geschikt ouderen die al wat kwetsbaar zijn (zie ook 'onderbouwing').

Uitvoerder
Otago-instructeurs  zijn fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar/Mensendieck, beweegagoog of sport en beweging coördinator. Zij hebben een speciale training  gevolgd om gecertificeerde Otago Instructeur te worden.

Aanpak
Het Otago oefenprogramma is een effectief oefenprogramma om valincidenten bij ouderen te voorkomen. Het programma bestaat uit een serie, in moeilijkheidsgraad toenemende beenspierversterkende en evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het oefenschema wordt op het individu afgestemd.

Standaard is de opzet voor het thuisoefenprogramma 6 x huisbezoek per jaar, waarvan 1 intake, en ca.11 x telefonische monitoring. Het Otago oefenprogramma is oorspronkelijk ontwikkeld als thuisoefenprogramma, maar onder invloed van wetenschappelijke inzichten wordt Otago nu ook als groepsinterventie aangeboden.


Onderbouwing
Uit onderzoek is bekend dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit  het meest effectief om valrisico’s te verkleinen. Het Otago oefenprogramma is in oktober erkend door de commissie leefstijlinterventies van het CGL/RIVM. Het Otago oefenprogramma is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Universiteit van Otago Medical School in Nieuw Zeeland, onder leiding van professor John Campbell. Het is in vier RCT’s getest bij 1016 thuiswonende ouderen in de leeftijd van 65 tot 97 jaar. Het levert de volgende resultaten bij de deelnemers op:

afname van het aantal valincidenten met 35%, verbetering van kracht
verbetering van evenwicht
toename van vertrouwen om activiteiten uit te voeren.


Uit onderzoek bleek het programma het meest effectief bij ouderen van 80 jaar en ouder.
Ook is de kosteneffectiviteit van het programma in twee reguliere zorgomgevingen vastgesteld.
Het Otago oefenprogramma wordt in Nederland geïmplementeerd door een samenwerking van de NVFG (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie) en VeiligheidNL.

Buurtzorg+ en de Loefbiter

Samen met buurtzorg Gorredijk e.o. is het Buurtzorg+ team opgericht. Het Buurtzorg+ team is een vorm van geïntegreerde thuiszorg waarbij er samenwerking is tussen wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, een gespecialiseerde fysiotherapeut en ergotherapeut rondom thuiswonende (kwetsbare) ouderen, chronische patiënten, terminale patiënten en hun mantelzorgers. Klik hier voor het uitgebreide artikel in de Woudklank.


Loading...